A on to byl vážně anděl?

Rád si ráno přispal, tak měl co dělat, aby byl včas na místě. Dnes bylo jeho cílem Slovensko. Bratislava. Už tam párkrát byl, takže znal zkratku. Asi tam bude na poslední chvilku, ale stihne to. Musí!
Má za úkol ochránit malinkou holčičku. Malé děti ochraňoval rád. Raději než adrenalinové sportovce, opilce nebo třeba motorkáře - ti se do nebezpečí přiváděli většinou sami. Děti ne.


Malá se na něj usmívala, když jí zapínal pásy v autosedačce. Její matka si ho nevšimla, ani když na křižovatce vystupoval z auta. Celou tu dobu, co s nimi byl, s někým telefonovala a divně se u toho chichotala. Když na semaforu naskočila zelená, zamával malé a díval se za autem, které přes most jelo k další křižovatce. Tam už řidička na červenou zastavit nestihne...

Z té představy mu bylo úzko, tohle byla ta smutnější strana jeho profese. Dřív by mu na podobnou akci dali parťáka a neskončilo by se to smutně! Ale andělů je teď nedostatek, i když berou skoro každého, kdo se jim přihlásí. Stále to však nestačí. V nebi už se rozhodli, že zruší ten pravěký zákon, že každý anděl může každý den zachránit jen jednoho jediného člověka. To si tam nahoře asi neumí představit, kolik sil to stojí! Odboráři už mají v plánu, že vyjdou na mraky a budou protestovat a, když ani to nepomůže, bude stávka.

Ale dost rozčilování nad prací! Měl by teď spíš mít dobrý pocit ze skvěle odvedené práce; úkol splnil. A teď by se mohl trochu pobavit, když už je na zemi. Dělal to tak vždycky. Po práci zasloužená zábava.
Včera se hodně dobře pobavil se sympatickou černoškou v L. A. To byla panečku jízda! Předevčírem byl v Tunisu, v arabských zemích je vždy trochu nejistý, ale v Tunisu se mu zadařilo; nakoukl nejen pod hedvábný hidžáb. Den předtím... hmmm, kde jen to bylo? ... no, to je jedno, byla tam zima a večer strávil s holkou krev a mlíko pod obrovskou duchnou.

Jo, jeho slabinou jsou ženy! Vybíral si vždy podobné typy. Nebo si ony vybíraly jeho? Osamocené, vyzývavě oděné, v oblaku sexy vůně. Pravděpodobně každý večer odcházely z baru s jiným, tak kdo by jim věřil, že jeden z těch chlápků, kterého tam sbalily, byl anděl! Vlastně nejdřív mu jeho nadpozemskou existenci nechtěly uvěřit ani ony samy, tak jim musel vždy předvést pár andělských kousků. Nakonec uvěřily.

Takže co s načatým odpolednem v Bratislavě? Tedy kde najít nějaké to milé rozptýlení? Nemají tu někde bar U čerta? To je taková osvědčená značka.

Našel ho! A v něm krásnou rusovlásku.
Chvilku po ní nenápadně pokukoval. Když navázal oční kontakt, věděl, že dnes to bude mít snadné. Ne, neměl protekci shůry, ale po těch staletích praxe už ženám hodně dobře rozuměl.
Stálo ho to jen chvilku vysvětlování, že ta křídla nejsou převlekem na maškarní ani ukradenou rekvizitou z divadla, pár eur za drinky a taxík na Děvín. Směšná částka za vášnivou noc, kterou prožil.
Milovali se ve sprše, milovali se na pohovce a nakonec se pomilovali ještě v posteli. To vyčerpá i trénovaného anděla!

Cítil, jak se jeho tělem rozlévá únava. Musel ji překonat.
"Prepáč, chrobáčik, musím letieť," lehce ji políbil a vstal z postele. V rychlosti si oblékl vše, co z něj sexy rusovláska narychlo strhala: hedvábné boxerky, andělská křídla, bílou košili, lněné kalhoty. Poslal rusovlásce ještě vzdušný polibek a zmizel na balkóně. Už neslyšel, jak rusovláska volala jiné pozemské bytosti: "Klára! Klára, tomu neuveríš! Vieš, koho som zbalila v bare?"

Sice odešel narychlo, ale nespěchal. Své zklamání z toho, že rusovláska asi nebyla rusovláskou od přírody, jak usoudil dle chloupků v jejím klíně, si vynahradil krásným západem slunce nad Pacifikem, kam se zaletěl podívat. A pak pomalu letěl výš a výš a výš...
Zdálo se, že to bude jeden z takových vcelku pohodových dnů. Zaletí ještě na dispečink, aby zjistil, co mu naplánovali na zítřek.

Místo pracovního plánu však dostal dopis přímo od nejvyššího:

Nikaéli,
jsem nucen Vás informovat o našem zjištění, že Vaše chování v lidském světě neodpovídá firemním představám o reprezentativním chování andělů, čímž se dopouštíte závažného porušení pracovní kázně.
Vzhledem k dobrým pracovním výsledkům v minulých staletích Vám navrhujeme ukončit pracovní poměr dohodou, ať nemáte zbytečné problémy, až byste se šel ptát po práci do pekla.
Žádám o sdělení Vašeho stanoviska a jsem s pozdravem
Bůh

No, tak jim to asi podepíše a zítra už nikoho ochraňovat nepůjde. Začne se naplno věnovat tomu, co ho baví, a ještě za to bude brát prémie!



Tentokrát to s tím mým andělem nemá (skoro) nic společného. Když jsem se rozhodla napsat soutěžní pohádku, bylo mi jasné, že mou nadpřirozenou bytostí musí být anděl! Tohle z toho vzniklo - něco na způsob pohádky. Kdyby se Vám líbila, je soutěžní a bod jí můžete přidat zde... ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka