Silikonové hrnky & recept na úžasné kynuté buchty pečené v muffinových formičkách

Poslední dobou u mě frčí muffiny. Jsou ideální, když chcete upéct něco sladkého v malém objemu. Pouze sedm buchet jste ještě nikdy nepekli, že? Pro mě to byla vůbec premiéra, co se buchet týká. Na klasické v pekáči pečené bych se asi ani neodvážila, ale když jsem objevila recept na buchty pečené v muffinových formičkách, zajásala jsem! A napekla. V těchto designových silikonových šálcích.

Suroviny na 12 kusů:
280 g hladké mouky
1 lžíce sušeného droždí
125 g moučkového cukru
špetka soli
2 vejce
280 ml mléka
6 lžic rozpuštěného másla
náplň (povidla, tvaroh či mák)

Veškeré ingredience smícháme (sušené droždí budiž pochváleno!) a necháme hodinku kynout. Následně lžící plníme do formiček: na dno těsto, poté náplň (v mém případě lžička povidel) a navrch zase těsto. A pečeme slabou půlhodinku při 180 °C (rozumějte do zezlátnutí a pro jistotu ještě vyzkoušíme špejlí).


Z poloviční dávky mi vyšlo 7 buchet, které jsou na obrázku níže. V hrníčcích to buchtičkám skutečně sluší. A hlavně byly fakt výborné! ;)

Kdybych byla zručnější pekařka, pustila bych se do cupcaků. Hodily by se na nějakou slavnostnější tabuli, kde by byly v těchto šálcích na první pohled k nerozeznání od šálků s kávou s pořádnou čepicí šlehačky. I když co se servírování týká, plastové podšálky, kterou jsou součástí balení, nikterak slušivé nejsou. Jedná se o nekvalitní plastové odlitky, které mají ostré hrany, některé na rovné ploše ani nestojí, ale točí se.

Silikonové šálky však vypadají dobře. Jsou ze silnější vrstvy silikonu než formičky, které už jsem měla předtím (ty barevné vzadu). Ouška na nich jsou spíše dekorativní, vzhledem k materiálu jsou měkká a při uchopení se ohýbají. Neteř zkoušela z hrníčku pít - je jak já a musí zkusit vše :) - a ne že by se polila, ale ani hrnek s vodou nepřenesla přes dřez od kohoutku k puse...


Formičky jsou použitelné od -40 °C do 230 °C. Zatím jsem vyzkoušela kolečko myčka - trouba - myčka a už na sobě nesou známky použití. Dno, kde se mi, nevím proč, muffiny vždycky upečou tak, že chvíli přemýšlím, zda už nejsou připečené, je i po umytí zažloutlé. Jsem zvědavá, jak budou vypadat po upečení čokoládových muffinů...

Tuto sadu čtyř silikonových hrnků a plastových talířky můžete zakoupit na poštovnézdarma.cz za 355 Kč. Zdá se vám to příliš za čtyři formičky? I mně; říkala jsem si však, že takové, které budou slušivé i na servírování, jen tak někde nemají. Ale mají! Tytéž, akorát v barvě, jsem zahlédla v jednom kamenném obchodě za méně než polovinu...

Buchty pečené v muffinových formičkách však vřele doporučuju vyzkoušet; já si to určitě zase zopakuju. A pak také chci zkusit ve formičkách upéct trhací buchtu. A klasické muffiny? Doporučuju jablkové s drobenkou! ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka