Medvídek Mr. Beana

medvídek


Plést mi jde líp z drátů - tímto Vám znovu připomínám narozeninovou soutěž o náušničky - ale pro všechny, které chtějí vlněného medvídka, je zde návod, jak jsem ho jednou získala na jakémsi internetovém fóru. A když jsem ho zvládla uplést já, která v životě neupletla nic jiného než jednu šálu (a trvalo mi tehdy mnoho dní!), tak ho hravě zvládne každý, kdo má alespoň částečnou představu o tom, jak se plete hladce a jak obrace.


Materiál: Na medvídka střední velikosti (výška zhruba 28 cm) potřebujeme 50 g středně silné vlněné nebo směsové příze, jehlice č. 4,5 nebo č. 5, vatu nebo molitanovou drť jako výplň, zbytek černé příze k vyšití čumáčku a vyšívací jehlu s kulatou špičkou.


Základní vzor: Lícové i rubové řady pleteme stále hladce.
Žerzej: Všechny lícové řady pleteme hladce, rubové obrace.

Pracovní postup: Nožky, tělíčko a hlava tvoří jeden díl se švem vzadu, ručky pleteme zvlášť.
Pro každou nožku nahodíme 20 ok a upleteme 28 řad základním vzorem. Pak přesuneme obě nožky na jednu jehlici a tělíčko pleteme jako jeden díl přes všech 40 ok stále základním vzorem. Ve výšce těla 34 řad splétáme hladce každé 5. a 6. oko celkem 6x. Na jehlici máme 34 ok. Upleteme 6 řad pouze základním vzorem a pak uprostřed vyplétáme pro obličej pruh žerzejem: v 7. a 8. řadě pleteme žerzejem přes 6 středních ok, v 9. až 16. řadě pleteme žerzejem přes 8 středních ok a v 17. a 18. řadě opět přes středních 6 ok.
Pokračujeme pouze základním vzorem a ve výšce 30 řad hlavičky najednou uzavřeme. Pro ručky nahodíme 18 ok a upleteme 22 řad základním vzorem.

Dokončení: Vyšijeme oči a nos plochým stehem, ústa stonkovým stehem. Sešijeme švy nožek a zadní šev těla a hlavy. Přišijeme vyplněné ručky. Medvídka vycpeme výplní, přičemž vytvarujeme obličej. Sešijeme horní šev hlavy a šikmo proštepujeme uši.

Šála: Ze zbytku barevné příze upleteme pružným vzorem (1 hladce/1 obrace) pruh přiměřené délky o šířce asi 11 ok. Na konce připevníme střapečky.


Tohoto, pro mě velkého vzhledem k tomu všemu pletení, jsem pletla jen jednou. Na obrázku je jeden z mnoha těch všech maličkých, které jsem kdy pletla, a nutno dodat, že také docela učmudlaný, protože jsem ho nosila jeden čas jako přívěšek u mobilu.
Uplést toho maličkého, to je vůbec hračka! A protože psát návody na pletení neumím, tak k němu mám jednoduchý nákres (vše pleteno hladce - jen možná vprostřed horního dílu bych jednu řadu pletla obrace, aby se pak lépe modeloval krček):

nákres na medvídka
Místo vyšitých očiček jsou lepší korálky. A jestli budete plést toho velkého a budete ho chtít mít opravdu jako Mr. Bean, tak bych mu očička rozhodně udělala z knoflíků! ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka