(ne)řízené dietní hříchy

To, jakým směrem se hýbe ručička na váze, záleží hodně na tom, co jíme. Pokud chceme, aby nabrala směr k menším číslům, stojí nás to většinou mnoho odříkání. Musíme si odpustit čokolády, smetanové zmrzliny, tučné sýry, tučná masa, salámy, smažená jídla či dortíky. Znám málo lidí, kteří většinu z toho nemají rádi, a jsou to lidé nudní a takoví nemastní-neslaní.

Taková být nechci a tak i přes dietu, či spíš nastolené zdravé stravování, se kterým mi velmi pomáhá vytvářet si jídelníčky přes kalorickétabulky.cz, si občas dovolím zhřešit. Radost mi úplně nedělá, když se tak stává neuváženě a impulzivně (a že se to stává! :( ), ale když si ten kousek čokolády nebo oblíbený sýr předem naplánuju (a omezím se v jiných jídlech) a těším se na něj, to je jiná! :)


Sice upéct si k obědu kus bůčku znamená večeřet odtučněný tvaroh, ale ten bůček za to stojí! :) Představte si docela libový kousek, nakrájený asi na centimetrové plátky, zasypaný pikantním grilovacím kořením a do křupava vypečený v troubě... (sbíhají se vám také sliny? :) ) Kvůli tomu bych se odtučněným tvarohem a olomouckými tvarůžky živila klidně měsíc!

A propos olomoucké tvarůžky miluju a z nutričního hlediska jsou bezkonkurenční. Já jsem se totiž naučila číst ta čísla na zadních stranách obalů potravin a podle toho nakupuju. Sýry, které mají nižší obsah tuků (polooštiepok Boni, Camembert se 13 % tuku z Lidlu nebo korbáčky), paštiku se 20 % tuku (tzn. 10 g tuku na 50g porci, co je super!) nebo zeleninu v aspiku (bez tuku a s nízkým obsahem sacharidů). To proto, abych si mohla koupit i zcela nedietní arašídové máslo! Miluju ho v kombinaci s banánem... :)

A mohla bych vyprávět dál a dál, na čem ujíždím... třeba chipsy! Zapomněla jsem na chipsy! :D V M&S mají se sníženým obsahem tuku, s "pouhými" 20 % a stejně má i většina tortilla chipsů a nebo úplně geniální jsou chio popcorners... a nebo třeba solené banánové (mají v dm)! :) Jím všechno a přesto hubnu! Hned po výživových hodnotách potravin je třeba dbát na konzumované množství, takže chipsy z pytlíku do mé pusy cestují s přestupem do mističky na váze. 30 g je množství úplně dostačující a režim narušující opravdu jen mírně... a ten pocit "zakřupnout se" do nich je k nenahrazení! ;)

Neodříkat si nedietní jídla zcela je dle mého společně s vůlí základem úspěchu. Dopřejete-li si kousek toho, co máte rádi, dokáže vás to plně uspokojit. Nedopřejete-li si a budete-li si odepírat, může to mít ten efekt, že na to budete často myslet a to až do toho okamžiku, kdy se neudržíte a sníte toho mnohonásobně víc, než stačí k tomu, aby vás to potěšilo. Mnohem lepší než něco zhltnout je vychutnat si to. Bez výčitek! Třeba kozí sýr... :)

Jsem důkazem toho, že to funguje. Zbavila jsem se už 33 kilogramů a začínám se líbit sama sobě. A snad se líbím nejen sobě... :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka