Francie secesní, moderní, postmoderní...

Pomalu opuštíme francouzsku historii a blížíme se k současnosti. Tento závěrečný díl miniseriálu o francouszké architektuře začíná opět v Paříži, na přelomu 19. a 20. století - v době přechodu od univerzálních slohů k moderní architektuře.


Za poslední univerzální sloh je považována secese, která se ve Francii nazývá art nouveau a vyznačuje se bohatou ornamentálností, prostorností a průhledností a využitím rozličných materiálů (železo, beton, ocel či sklo). Nádhernou ukázkou jsou vstupy do pařížského metra zformované do tvarů rostlin, jejichž autorem je architekt Hector Guimard.


Snad nejznámějsí dominantou nejen Paříže, ale celé Francie je Eiffelova věž, která byla vystavěna u příležitosti Světové výstavy v roce 1889 a původně měla stát na svém místě pouze 20 let. Naštěstí zůstala zachována a až do roku 1930 byla nejvyšší stavbou světa. Dnes ční nad Paříží do výše 324 metrů a je významným turistickým cílem a symbolem hlavního města Francie.


O více než deset let později - při příležitosti Světové výstavy v roce 1900 - bylo otevřeno Nádraží d'Orsay, v jehož budově bylo v roce 1986 otevřeno známé pařížské muzeum Musée d'Orsay, které skrývá mimojiné sbírku impresionistů.


Stále v Paříži, o půl století později. V padesátých letech minulého století se začala rozrůstat La Défense, městská čtvrť plná supermoderních staveb, z nichž nejznámnější je La Grande Arche (Velký oblouk)- "okno" vysvěné v roce 1989 při přiléžitosti 200. výročí Velké francouzské revoluce.


Velmi netradiční budovou a proto turististy vyhledávánou je Centre Pompidou, moderní kulturní centrum, které vzniklo v letech 1972 - 1977 a kde se nechází výstavní prostory, obchody a kavárny a řada dalších prostor. Na přilehlém náměstí z boční strany se nachází velká pohybující se fontána Fontaine Igor-Stravinsky. Už jenom pro ni stojí k Centre Pompidou zajít!


I tentokrát se vracíme do Louvre. Vstupním bodem pro navštěvníky je skleněná pyramida vystavěná v roce 1989 - má prý působit lehce a nadčasově... (?)


Mnohem nadčasověji působí o necelých 10 mladší (dostavěná v roce 1998) Francouzská národní knihovna (Bibliothèque nationale de France), která má podobu čtyř věží s půdorysem písmena L připomínajících tak otevřené knihy, které obklopují centrální plochu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších knihoven světa, která má ve svých sbírkách kolem 13 milionů knih a jiných objektů.


Z Paříže jedeme do Lyonu, vlakem TGV. A dorazíme na moderní stanici TGV na letišti Lyon - Saint Exupéry zprovozněnou v roce 1994, jejíž dominanta představuje prehistorického ptáka.


A z Lyonu ještě více na jih, tentokrát autem a najedeme na dálnici A-75 spojující Paříž s Barcelonou. U městečka Millau byl v roce 2004 slavnostě otevřen stejnojmenný dálniční most Pont de Millau, který je se svou maximální výškou 270 metrů v současnosti nejvyšším mostem světa. Jeho delka je 2460 metrů a stojí na pouhých sedmi pilířích.


Na tomto mostě se s Vámi loučím a rozhlížím se do kraje, kam Vás s sebou vezmu příště...

Všechna zmiňovaná místa najdete pod symbolem modrého "balónku" na této mapě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka