Moje vánoční dárky

Dárečky bez rozdílu důvodu darovaní mají způsobit radost jak obdarovanému tak tomu, který je dává. U těch vánočních mi to tak úplně nesedí - kolika předvánočních rozhovorů na téma absolutní absence inspirace k jejich správnému výběru jsem byla účastníkem?


Trošku mi to připadá jako, že nejen já, ale i někteří další to vánoční obdarovávání mají v některých případech spíš jako povinnost, než radost. A kupovat dárky jen z důvodu, že se to čeká, fakt nemůže způsobit radost... Samozřejmě, že vždycky budou lidé, kterým ten dárek dáte rádi, ale i takoví, které obdarovat je nějakou společenskou nutností. A to nemluvím o mé kolegyni, která pravidelně nosí vánoční dárek i naší nadřízené, to je úúúplně jiná kategorie.

A pak jsou také ti, kteří sice rádi obdarovávájí, ale nic se jim nezdá dostatečné... Je to jako hon za honosným darem, kdy svou lásku takřka vyjadřují finanční hodnotou a přitom by možná stačila maličkost... Dárky jsou ošemetná věc - mnohdy se stane, že ten obdarovaný může cítít nějaké zklamanání, pokud má očekávání třeba z důvodu, jak pečlivě dárky pro ostatní sám vybíral...

Ne, nemluvím o sobě... Neměla jsem žádná očekávaní, takže nemohlo dojít ani na žádné zklamaní. Je to už dávno, co jsem byla malá a psala Ježíškovi a doufala, že pod stromečkem najdu něco vysněného. Vyrostla jsem, trávila jsem první Vánoce ve svém novém bytě a nečekala vůbec nic. Takže to teď můžu hodnotit tak, že třeba kosmetika, nové utěrky nebo vůně do myčky se prostě hodí. Fantazii to sice nemá, ale to neměly mnohdy ani moje dárky typu kosmetika nebo různé pochutiny, které jsem všechny nakoupila jednu neděli v Globusu.

Takže já vlastně měla nakonec docela radost... jedinou starost, kterou mi jeden dárek přinesl, je, že tu pro něj zatím není vhodné umístění. Byt jsem si zařizovala před více než půl rokem, aby byl schopen pojmout můj majetek v té době, po půl roce zjišťuji, že aktuální majetek se sem už nějak nemůže vejít. Dárek zatím stojí částečně na zemi...

... a já potřebuji nějaký nový nábytek. Včerejšek byl hodně ve znamení návštěv, ale když jsem zrovna žádné nepřijímala a sama jsem na žádné nebyla, tak jsem si prohlédla snad všechen sortiment na webu IKEA. Dnes jsem pro změnu listovala jejich katalogem, protože co kdyby mi na webu ušlo něco, co nutně potřebuju. Myšlenka je to zatím ve vývoji, ale narozdíl od mých ostatních myšlenek určitě dojde nějaké realizaci. Proběhl i vánoční dárek formou papírové obálky, takže stačí si ujasnit, jaké kusy nábytku to budou.

Dívám se na vánoční stromeček, který možná ani avizovaných 30 centimetrů nemá - asi ho půjdu zase na rok uklidit, aby nezabíral místo, dokud nemám odkládací plochu ve formě toho nového vysněného nábytku. Teď mě napadá: škoda, že jsem si nenapsala o ten úžasný odkládací stolek Norden Ježíškovi ;)

A nebojte, o atmosféru Vánoc uklizením stromku nepřijdu, jedním z vánočních dárků byla i vánoční světýlka, tak jsem je vyvěsila do okna, aby to alespoň zvenku vypadalo jako, že řádně dodržuju ty šílené vánoční tradice.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka