Vánoce... a předvánoční rozjímaní

Pro ty, jejichž okna a podlahy už se dávno lesknou po použití leštěnky, mají krabice plné dokonalého cukroví, stromeček čekající jen na nazdobení ozdobami v jednotně sladěné barvě, kapr jim plave ve vaně a všechny úžasně zabalené dárky mají pečlivě uschované před všemi zvědavci, tu mám vánoční přání:

Že nepatříte do výše popsané kategorie? Nic si z toho nedělejte, přání samozřejmě patří i Vám... neboť právě Vám maximálně rozumím.


O úklid jsem se pokusila včera s tím, že kuchyň zatím vynechám, neb jsem se chystala napéct to cukroví. Takže včera to koupelnou počínaje a ložnicí konče vypadalo moc hezky - asi jsem to měla nafotit :) Protože dnes po upečení cukroví kuchyň vypadá jako po upečení cukroví a vzhledem k tomu, že pohybu z kuchyně do ostatních místností nešlo zabránit, drobečky z cukroví jsou už snad i ve vaně. A ani tam neplave ten kapr, který je třeba mohl povečeřet.

Kapr teda není na místě, pokud je vana opravdu místem jeho určení, naštěstí alespoň to cukroví je v krabicích... a dokonce mám i takové druhy, jaké svět ještě nespatřil. Alespoň můj spolupekař říkal, že takové jeho maminka teda nikdy neměla. No ještě aby, když v rámci úspor času a práce a jsem udělala jedno takové "univerzální" těsto, část ochutila namletými ořechy a skořicí, část kakaem a zbytek jsem ponechala v původní univerzální podobě. A už jsme to tvarovali... tu rohlíčky vanilkové, tu rohlíčky ořechovo-skořicové... a pak už jenom spoustu koleček: vanilkovo-kakaové, vanilkovo-ořechové... no zajímavé kombinace z toho šly vytvářet.

Po ochutnání všech těch druhů jsem si s radostí udělala sýrovou pomázánku s česnekem, do které jsem nasypala zbytek těch namletých ořechů. Jestli tam těm ořechům není lépe, než v tom cukroví. Možná jsem místo pečení cukroví raději měla nazdobit jedno z těch polen, které mi leží vedle krbu - minimálně bych si tím ušetřila pár spálenin na rukách od rozpálené trouby a plechů, které mi takhle přibyly k těm pár, které už tam mám od ještě rozžhavenějších krbovek.

Stromeček také čeká na svém místě... až ho vytáhnu z tašky s logem TESCO a vyberu mu nějaké místo. Doufám, že těch asi deset andílků, kteří jsou na něm už od loňska připevněny, stále drží a že se stromek se svými třiceti centimentry zaskví v plné kráse. Jen těch dárků se pod něj asi moc nevejde... dle nějakých indicií, které jsem vyzískala, dostanu i nějaký dárek, který bude asi o něco větší než samotný stromek. No tak holt nebudu mít dárky pod stromečkem, ale stromeček pod dárkem :)

A na co se nejvíc těším? Až si od těch Vánoc půjdu odpočinout do práce... tam uklízí uklízečka, vaří kuchař v restrauraci a vůbec je tam nějak rušněji, než na křesle před televizní obrazovkou, která mě přestane bavit po shlédnutí dvou pohádek, které už jsem několikrát viděla, a třech amerických romantických komedií končících kýženým happy endem.

Takže ještě jednou krásné Vánoce Vám všem...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka