Nábytek = IKEA, IKEA = moje další vášeň?

Proč potřebuji dovybavit nábytkem, už víte, že bude z obchodního domu IKEA, asi taky tušíte. Vůbec mě nenapadlo, že bych ho měla koupit jinde...


Kdy jsem byla poprvé v IKEA, už si nepamatuju, jen vím, že jsem měla pocit, že tam zabloudím a už se nikdy nedostanu ven, přesto mi to tam učarovalo natolik, že by mi nakonec možná nevadilo, kdybych tam zůstala ztracená navždy. Vždyť je to tam zařízené tak, že si na každou noc v týdnu můžete vybrat jinou ložnici, a ve dne prostě nakupujete... Sice sériový, ale design a za rozumnou cenu!

Když jsem si na jaře začala zařizovat byt, tak první věc, kterou jsem si sem pořídila (ještě ani kuchyňská linka nebyla na místě), byly barové židle. Vyhledla jsem si je právě v IKEA, protože přesně zapadaly do mé představy o zařízení bytu a navíc byly o pět centimentů vyšší, než standartní barové židle, a to jsem potřebovala, protože výška baru, který už tu stál, byla zcela neodborně stanovena (nakonec jsem k židlím pořídila ještě vysoké podsedáky a už je bar skoro použitelný, jen to chce trochu cviku na to, jak si na tu převysokou židli vysednout). A ta radost z vlastnoručně postavených židlí!

Když konečně truhlář dodal kuchyň, na kterou jsem měla specifické požadavky a proto byla na zakázku, tak jsem zjistila, že potřebuju postel. Moje sestra se v té době po nějaké také poohlížela, tak jsme společně jely do Polska. Ona si vybrala, já jsem se vracela znechucená - chtěla jsem čistě přírodní materiál, prostě dřevo a ne naleštěné odýhované cosi... takže opět IKEA. Vypůjčili jsme si velké auto, protože jsem chtěla zároveň i matraci, o které jsme si nemysleli, že bude v objemově úsporném balení... byla, takže jsme se vraceli se skoro prázdným autem. A já se zase vyřádila při konstrukci mého lůžka.

Měla jsem zařízenou kuchyň a koupelnu, měla jsem židle u baru, v ložnici postel, možná už jsem měla i zcela náhodně v akci zakoupená křesílka se stolkem a jediné, co mi chybělo, abych mohla bydlet, byly nějaké úložné prostory. Nechtěla jsem klasické skříně, chtěla jsem otevřený vzdušný nábytek... takže volbou byl úložný systém IVAR (líbí se mi, jak každý kus nábytku má své jméno!) a tam jsem se vyřádila už při navrhování, jak si ho sestavím, aby mi vyhovoval... no a pak při stavbě, to bylo náročné, vzhledem k tomu, že dosahuje výšky až do stropu! Při této cestě do Prahy jsem zakoupila i patnáctizásuvkovou komodu, jediný kus nábytku, který není z IKEA, ale také byl v plochém balení, k vlastní montáži... jak mě všechen ten nábytek bavilo stavět, tak patnáctizásuvkovou komodu už nikdy!

Nastěhovala jsem se a pomalu jsem zjišťovala, co mi chybí, a hledala na webové stránce IKEA. Časem jsem provizorně použitou barovou židli nahradila opravdickým nočním stolkem, který ladil k posteli. Přestala jsem v koupelně odkládat věci na pračku, ale pořídila si policový díl, který jsem tenkrát montovala asi v deset večer, když jsem přijela z Prahy - tak moc jsem se těšila, až ten kus nábytku bude na místě. K tomu sem tam nějaký kobereček, kuchyňské náčiní... prostě tam nemůžu odolat vůbec ničemu.

Takže teď, když potřebuju další kusy nábytku, nenapadlo mě, že byl to nemělo být z IKEA. Když si vyberu nábytek, chci si ho hned odvézt domů a co nejdřív mít radost z toho, že stojí na svém místě. Nejraději bych tam jela hned a do rána by můj vysněný odkládací stolek NORDEN stál tam, kde ho potřebuju mít...

Jediné, čemu stále odolávám, je houpací los EKORRE, ale kdybych byla trochu menší...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka