Francie antická

Antikou se rozumí období starověkého Řecka a Říma, tedy přibližně od 5. století před naším letopočtem do 3. století našeho letopočtu, místně je vymezená oblastí Středomoří. Říše Římská tehdy dosahovala až na území dnešní Francie. Jaké pomátky se zde z této doby dochovaly?


Asi nejznámnější a možná i nejimpozantěnější je akvadukt Pont du Gard (neboli Gardský most) v Provence, který přiváděl vodu do města Nîmes z 50 km vzdáleného pramene řeky Eure. Pozůstatek tehdejší stavby je 49 metrů vysoký a 275 metrů dlouhý. V roce 1985 byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO, protože je jednoduše mimořádný.


Pokud do města Nîmes tekla voda, byl tam tehdy i nějaký život a pozůstatky tehdejších staveb najdeme i zde. Se římským Koloseem si směle může konkurovat tamní Aréna vystavěná v 1. stolení našeho letopočtu.


Nádherný je také Maison Carrée, římský chrám z roku 5 našeho letopočtu, taktéž v Nîmes.


A pozvánka do antického Nîmes ještě jednou - osmiboká věž Tour Magne z roku 16 před naším letopočtem.


Další římský amfiteátr již nějaký ten pátek stojí ve městě Arles, které je od roku 1981 zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO.


Pozůstatky antického města Glanum se nachází asi kilometr od města Saint-Rémy, taktéž v Provence.


Má poslední antická cesta prstem po mapě do Francie je do města Orange, opět v Provence a stejně jako město Arles od roku 1981 zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Mají zde také antické divadlo, narozdíl toho od města v Arles však půlkruhové, a krásný římský Vítězný oblouk.


Všechna zmiňovaná místa najdete pod symbolem zeleného "balónku" na této mapě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka