Francie románská

Románský sloh je datován do období 11. až 13. století a vzhledem k rozmachu křesťanství v této době je znám především díky církevním stavbám, které se z této doby zachovaly. Zvu Vás opět do Francie, náhlednout na slavné baziliky, kláštery, ale i světské stavby.


Na úvod se vraťme ještě na skok do Arles, které je zapsané na listině Světového dědictví UNESCO a kde mají nejen zachovalý římský amfiteátr, o kterém byla zmínka v mé minulé cestě prstem po mapě, ale i úžasný kostel svatého Trophima, jehož průčelí je téměř učebnicově románské.


O něco více majestátněji ční nad krajinou bazilika sv. Maří Magdalény ve Vézelay, taktéž zapsaném na listině Světového dědictví UNESCO. Z Provence jsme se přesunuli do Burgundska. A na jednom kopečku je vcelku malá obec, ale o to větší je tamní katedrála. Jen posuďte sami...


Středověk je také dobou, kdy začaly vznikat první mnišské řády a s tím vyvstala i potřeba výstavby klášterů. První z velkých mnišských řádů vznikl roku 909 v Cluny. A takový je tamní klášter...


Na dalším obrázku je vlevo klášter Fontenay a vpravo klášter opatství Saint-Savin-sur-Gartempe, oba zapsané na listině Světového dědictví UNESCO.



Slibovala jsem také stavby světské. Nejpre Vás zvu na prohlídku opevnění města Carcassonne. Pokud pod názvem Carcassonne znáte zatím jen úžasnou stolní hru, alespoň budete vědět, čím byla inspirována. Možná Vás to překvapí, ale samotní obyvatelé tohoto města hru většinou vůbec neznají, však na co opevnění namalované na hracích kartičkách, když žijí v takto velkolepém městě!


Písní opěvovaný most v Avignonu v dnešní době vede jen do půli řeky Rhône, ale až do 17. století vedl na druhý břeh, bohužel v této době byl poničen velkou vodou. Přesto má stále velkou historickou hodnotu...


V Avignonu se dnes obrázkem tamní románské katedrály Notre Dame des Doms - je to ta, která je uprostřed fotografie - loučím, ale v dalším díle miniseriálu o dějinách architektury ve Francii se tam opět setkáme a budeme pokračovat stavbou, jejíž část vidíte na následující fotografii vpravo. Avignon je další z měst, které je právem zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO.


Všechna zmiňovaná místa najdete pod symbolem žlutého "balónku" na této mapě, vyjma Arles, který už minule byl označen "balónkem" zeleným.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka