Francie gotická

Gotika je uměleckým slohem, který navazuje na sloh románský, vzniká právě ve Francii v druhé polovině 12. století a trvá přibližně do konce 15. století.


Za první stavbu s prvky gotiky je považována bazilika v St. Denis, která se nachází pár kilometrů severně od Paříže.


Až na jednu výjimku to dnes budou samé katedrály... nádherné gotické několikalodní katedrály, s barevnými vitrážovými okny, lomenými oblouky, opěřnými systémy a všemi zdobnými prvky, kterými gotiky oplývá - jednoduše velkolepé stavby... K obytným domům této doby se vrátíme příště.

Zatím zůstaneme v Paříži a jako první je to ta asi nejznámější - Notre Dame de Paris, jejíž stavba trvala 182 let a její věže dosahují výšky 69 metrů (na středověk docela výška!).


Notre Dame stojí na ostrově Ile de la Cité, který je na řece Seině. Tamtéž se nachází také gotická kaple Sainte Chapelle, jejíž původním účelem bylo uchovávání vzácných relikvií, především trnové koruny. Sainte Chapelle je proslulá zdobnými vitrážovými okny a jedním z nejzajímavějších prvků je rozetové okno znázorňující biblický příběh Apokapysly.


Mezi největší katedrály se řadí úžasná Notre Dame v Chartres právem zapsaná na listině Světového dědictví UNESCO. Její stavba probíhala na tehdejší dobu rychle - trvala pouhých 66 let...


Následující obrázek Vám budiž pozvánkou do k návštěvě dalších gotických dómů - Remeš (Notre Dame), Bourges (Saint Etienne), Štrasburk (Notre Dame) a Amiens (Notre Dame - největší katedrála ve Francii), všechny taktéž zaspané na listině Světového dědictví UNESCO.


Nemohu nevzpomenout kouzelný Mont Saint Michel neboli Horu svatého Michaela, který se za přílivu stává ostrovem a který na žulovém masivu nese historické památky - gotické klášterní budovy, klášterní kostel a opevnění. I Mont Saint Michel je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.


A na závěr nás opět vítá Avignon, jak jsem minule slibovala, kde mají v gotickém slohu vystavěný Papežský palác, který je největším gotickým palácem na světě. Původně byl sídlem papežů, později byl v historii využíván jako věznice či ubytovna a v minulém století opraven a zpřístupněn veřejnosti. Rozhodně stojí za návštěvu a také si zaslouží být mezi vybranými památkami na Seznamu světového dědictví UNESCO.


Všechna zmiňovaná místa najdete pod symbolem růžového "balónku" na této mapě, vyjma Avignonu, který už minule byl označen "balónkem" žlutým a Paříže, která má tradičně modrou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka