Ochutnejte, až uvaříte... cibulačka

Tak vzhledem k tomu, že cibulačka je většinou prezentována jako francouzská, tak asi původem bude z Francie... takže jako přílohu to bude chtít čerstvou křupavou bagetu :)


Než poběžíte do obchodu pro bagetu, čtěte dál, ať víte, jaké suroviny ještě doplnit (množství asi na 2 větší porce):

3 větší cibule
olej
2-3 lžíce hladké mouky
bujónovou kostku
sůl a pepř
vodu
sýr

Originální receptury dodávají ještě bílé víno, ale není třeba, je dobrá i bez něj. Dle originální receptury se také ve finále polévka zapéká v troubě, ale vydrželi byste čekat, když už máte hlad? :) To, co vařím v mé kuchyni, musí být jednoduché a rychlé a, když není, tak si to prostě zjednoduším... přidejte komentář, kdyby se Vám to zdálo nejedlé, jak to vařím já...

V hrnci o objemu jednoho litru, rozpálíte trochu oleje a zesklovatíte na něm cibuli pokrájenou na tenké plátky - kolečka nebo půlkolečka, jestli zvládnete trojúhelníčky, tak máte můj obdiv :) Když cibulka zesklovatí, zaprášíte moukou a chvilku osmažíte. Pak už jen stačí zalít studenou vodou v množství, aby všechna cibule byla potopená a ani aby polévka nezačala z hrnce hned utíkat, až se začne vařit, vhodit kostku bujónu a dle chuti dosolit. Občas zamícháme a necháme vařit tak dlouho, až cibule přestane být kousavá. Opepříme, případně můžeme zjemnit sladkou nebo kysanou smetanou, jak kdo má rád... Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem, na lžičce vyfoukáme, ať si nespálíme jazyk, a přikusujeme bagetku...

Bon apetit!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka