Slovenský rozprávkový seriál z môjho detstva: Teta

"Čo by bol náš svet bez strašidiel, kto by ich rád raz neuvidiel..." zpívala jsem si celý víkend, protože jsem si stáhla úžasný rozprávkový seriál o neobvyklých strašidlách, který jsem sledovala jako malá a který právě touto písničkou začíná. Sedm padesátiminutových dílů jsem zvládla shlédnout za dva večery, jednoduše jsem se nemohla odtrhnout od vzpomínky na dětství a strašidelného světa na Frankensteinově zámku...


Mladému baronovi Henrymu Frankensteinovi se povede stvořit umělého člověka - dle plánu s maximálně silným tělem a geniálním rozumem, který dostává po Einsteinovi jméno Albert - avšak dílo není zpočátku úplně zdařilé a navíc se pokusy mladého Frankensteina a ostatní dění na zámku, který obývá, nelíbí obyvatelům malého městečka Frankensteinovo.

Po výbuchu na zámku, který je především dílem městského kováře, se ztrácí jak Henry, tak Albert. Frankensteinově tetě dochází trpělivost a přijíždí, aby situaci dala dopořádku. Zároveň s ní se do městečka vrací Klára, dcera tamní lékarnice. Z cirkusu utíká malý Max a hledá střechu nad hlavou; společně s tetou Hanou se na zámku sžívají se svéráznými strašidly - grófem Drákulou, oběšencem Igorem, grófkou Alžbetou, vlkodlakem Talbotem, vodníkem Alojzem a ohnivým mužem Seppem.

O bojích, které probíhají mezi lidmi z města a obyvateli zámku, a o osudech jednotlivých postav - jak lidí, tak strašidel - víc neprozradím. Vybrala jsem jen krátkou ukázku, kde gróf Drákula vysvětluje tetě Haně, jak se z lidí stávají strašidla...


Jako malá jsem chtěla umět procházet zdí jako grófka Alžbeta. A tehdy jsem si myslela, že to musí jít, když to ta bílá paní naučila i malého Maxe... :)

Seriál je velmi povedeným dílem režiséra Juraje Jakubiska, vznikl v roce 1986 v koprodukci mnoha evropských zemí, proto i obsazení je mezinárodní. Výborné herecké ztvárnění a bravurně zvládnuté filmové efekty vytváří na tehdejší dobu velkolepý výsledný dojem.

Dávám maximální počet hvězdiček a vřele doporučuji! Nejen pro děti... :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka