Francouzské Velikonoce

V některých zemích přináší velikonoční nabídku ušatí zajíčci. Ve Francii jsou to překvapivě zvony. Zvony, které každý den v roce zvou věřící ke mši, počínaje Velkým pátkem však oněmí a traduje se, že odlétají do Říma, aby s sebou odnesly vše zlé, v Římě byly požehnány a vracejíce se nazpět přinášejí úlevu a nadílku vajíček a sladkostí pro hodné děti. Když na Velikonoční neděli letí zpět, rozhazují po zahradách vajíčka, v dnešní době především čokoládová. A děti se je ještě týž den odpoledne vydávají hledat.


Vajíčka, zajíčky, slepičky či kuřátka, ale i z čokolády vytvarované další symboly Velikonoc. Zmiňované zvony, ale překvapivě také ryby. Velikonoční ryba nazývaná poisson d´avril je něco jako náš aprílový žertík, ze kterého největší radost mají děti. Pointou toho vtípku je připevnit nepozorovaně papírovou rybu na záda každému, kdo se naskytne v blízkosti.

Velikonoce v zemi Galského kohouta se nesou tedy především ve znamení čokolády a těží z toho výrobci čokolády a předhánějí se, kdo dodá na trh krásnější výrobek. Pulty cukráren, lahůdkářství a supermarketů jsou jich plné! A ceny jdou klidně v přepočtu až do tisíců korun, když si neváháte pořídit něco jako malé umělecké dílo z čokolády. Raritou jsou čokoládová volská oka, která nabízí jeden obchůdek s čokoládou v Marseille a která jdou na dračku. Francouzi jsou jednoduše milovníci čokolády!

Jedním z dalších symbolů francouzských Velikonoc - les Pâques - je drobné bílé kvítko. Napadla-li Vás sněženka, která je takovou typickou květinou zobrazovanou společně s kraslicemi na českých velikonočních pohlednicích, jste vedle. Ve Francii je jarním kvítkem sedmikráska - la pâquarette - v překladu něco jako "velikonočenka".

A jaké jsou další velikonoční zvyky? Již dnes - na Škaredou středu - se na náměstích velkých měst pálí loutka Jeho Veličensta - obdoba našeho pálení čarodějnic. Starou tradicí je ve Francii koulení syrových vajec ze svahu. To, které se dokutálí dolů bez újmy, symbolizuje kámen odkutálený z Kristovy hrobky. Děti pro změnu tradičně vyhazují vajíčka do vzduchu. Vyhrává ten, jehož vajíčko dopadne na zem poslední.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka