Francouzské menu "à la télé tchèque"

Jak se přípravy francouzské kuchyně zhostili v mých oblíbených cooking show?


Bohužel jediné video z těch, které jsem pro Vás vybrala a které jde vložit do článku, je příprava Ratatouille v Babicových dobrotách. Kritizovaný Jiří Babica neumí správně ani vyslovit název pokrmu a neustále ho pojmenovává "ratatule" (pokračování jedné z kritik si můžete přečíst v závěru tohoto článku Reflexu), ale stejně se na něj hezky dívá, jak vaří:


Poněkud zdařileji francouzskou kuchyni prezentovala Česká televize ve svých pořadech.

Celé menu sestavila pro paní Noru Kuchařská pohotovost v díle nazvaném Francouzské variace. Uvidíte, jak se připravuje soufflé a to hned dvakrát. Jako předkrm sýrové soufflé (soufflé au fromage) z kozího sýra a jako zákusek čokoládové soufflé (soufflé au chocolat) s pomerančem. Jako předkrm jsou Nořiným hostům servírovány také bretaňské ústřice (les huîtres de Bretagne). A jak šéfkuchář sám říká, jako u nás se jí svíčková, tak ve Francii je to kohoutek na víně (coq au vin), takže ani jeho příprava v pořadu nechybí. Osobně mám největší chuť na to čokoládové soufflé, ale přátelé paní Nory byli spokojeni s celým menu.

Přípravu kohoutka na víně může vidět vidět i v podání Kluků v akci v této epizodě, který sice není prvoplávě o francouzské kuchyni, ale především ten kohout, kteří se v našich krajích vaří stejně z obyčejného kuřete, tomu ten francouzský nádech dává. A dále pak slaný koláč trochu jako quiche plněný rajčaty a hořčicovou omáčkou se spoustou bylinek, zapečený s kozím sýrem, a jako ve všech receptech toho dílu pořadu je jednou z ingrediencí opět i víno - takže jedna typicky francouzská ingredience za druhou...

A Kluci v akci ještě jednou, tentokrát s dílem, který se jmenuje Francouzská a kde můžete shlédnout, jak se vaří pravá francouzská cibulačka (soupe à l'oignon) zapečená s bagetou, slaný koláč quiche se žampióny, králík na hořčici (lapin à la moutarde) dušený jak jinak než na víně a servírovaný s bagetou a jako dezert alsalský koláč (gateau alsacienne) s jablky. Jako obvykle já mám zase největší chuť na ten koláč...

Stále něco Vám chybí k celistvému obrázku francouzské kuchyně? Že by žabí stehýnka? O těch třeba někdy příště, ale pokud by Vás zajímali hlemýždi po burgundsku (escargots de Bourgogne), tak si můžete přečíst můj článek. Pro doplnění přikládám ještě obrázky, jak asi tento produkt ve francouzském obchodě nakoupíte:

Typicky francouzské jsou podle mě také ty jejich veliké tenoučké palačinky (crêpes), na jejich přípravu se můžete podívat tady.

Na závěr jen: Bon apetit!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka