Nejpovedenější dokumentární film, co znám

Snad proto mám ten dokument tak ráda, že je jako film... akorát ne ze života lidí, ale ze života hmyzu... přesto plný emocí.


Francouzsko-švýcarsko-italský domentární film Mikrokosmos (Microcosmos: le peuple de l'herbe) byl natočen v roce 1996 režisérskou dvojicí Marie Pérennou a Claude Nuridsany a do hlavního obsazení vybrali všechny obyvatele trávy a ukazují nám jejich svět, tak jako bychom byli sousedy mravenečků, kteří utíkají před deštěm, a skoro máte pocit, že se také musíte někam ukrýt. Ten brouček, co si valí svou kuličku - je to hovniválek? ;) - je Vaším starým známým, jen mu přes obrazovku nemůže s kuličkou, která z nějakého důvodu nejde překulit o kousek dál, nijak pomoc, ani napovědět... nebojte, on si nakonec poradí. Při shlédnutí toho filmu se prostě stáváte obyvatelem louky a jinak skoro nepatrná tráva se stává pralesem a Vy objevujete všechna jeho zákoutí...

A můžete přistihnout i milující se dvojici a potají přihlížet jejich vášni. V jejich milostném aktu je tolik něhy a tolik blízkosti... až je to skoro vzrušující. Je to moje nejoblíbenější scéna a tady ji máte ke shlédnutí:


A takhle emotivní je celý 80 minutový film... myslím, že pokud ho začnete sledovat, prostě od něj neodejdete. Opravdu velmi vydařený počin!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka