Ochutnávka obrazová, impresionistická

Název uměleckého směru impresionismus, který vznikl koncem 19. století a který se v malířství vyznačuje tím, že obrazy jsou malovány krátkými tahy a barvy se mísí v obraz, až když od něj náležitě odstoupíte, a navíc při použití zářivých a jasných barev jsou to velmi často obrazy plné slunečního jasu, které se snaží zachytit dojem a náladu, je odvozen od názvu následujícího obrazu:



Autorem je Claude Monet, francouzský malíř právem nazývaný otcem impresionismu, a obraz nese jméno Dojem, východ slunce - francouzsky Impression, soleil levant. Claude Monet hodně vycházel ze stylu Maneta, oba namalovali obraz Snídaně v trávě - Le déjeneur sur l´herbe.


Toto byla asi ta méně známější - Monetova - Snídaně v trávě a následuje ta, kterou namaloval Édouard Manet, další představitel francouzského impresionismu.


Velmi významým impresionistickým malířem je bezpochyby také Pierre-Auguste Renoir, zde je jeho obraz Houpačka:


A pan Renoir ještě jednou, tentokrát s obrazem, který se mi moc líbí, Jeanne Samaryová:


Otcem dalšího krásného barevného obrazu, který jsem pro Vás vybrala, je Edgar Degas, který maloval především tanečnice - zde Tanečnice v modrém:


A na závěr snad nejznámější autor Vincent van Gogh, přestože už se řadí k postimpresionismu a přestože to není ani Francouz, ale část svého života v Paříži a dalších městech Francie prožil a také ve Francii zemřel. Jeho oblíbenými barvami byly žlutá a modrá. Kdo by neznal jeho Slunečnice?


A můj oblíbený Van Goghův obraz Hvězdná noc jako úplná tečka:


Chcete-li vidět ještě více krásných barevných impresionistických a postimpresionistických děl, nakoukněte ještě do dalšího článku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka