Mademoiselle vzpomíná

Sentimentálně vzpomínám na své dětství a chci tu dobu - 80. léta - připomenout i Vám - ty mladší asi nepochopí...



Jistě jste poznali céčka... respektive tady jsou to nějaké trojky... mě se to dotklo jen okrajově, ale vím, že pro mou sestru o pár let starší to byl téměř fenomén.

Hrála jsem si i s céčky, ale moje hračky byly spíš následující... mončičák mě neminul, měla jsem toho hnědého s bryndáčkem a toho růžového ušatého! ;)


Nezapomenutelní igráčci...


A také k mému dětství patřily také následující vymoženosti... promítačka značky Diax, Dostihy a sázky, stavebnice Seva a úžasné Inspiro!


Mám pocit, že ta doba byla i dobou žvýkačkovou... Kdo nežvýkal Pedro a nesbíral obrázky ze žvýkaček Bajo?


Ty nejlepší věci vydržely až doteď, jen obal se trochu změnil...


Aby se mi po tom sladkém nekazily moje mléčné zoubky, čistila jsem si je zubní pastou Tuti Fruti (na obrázku i se šampónem v sáčku stejné značky).


Před spaním jsem se dívala na večerníčka, to je jasňačka! Ale co ty ostatní televizní pořady pro děti? Studio kamarád s dodnes populárními postavičkami Jů, Hele a Muf; Magion a Vega.


Ještě dříve než je dávali v české televizi, sledovala jsem je na polském kanálu... Šmoulové


Mám i malou francouzskou televizní vzpomínku - na tu se můžete podívat tady.

Chodila jsem do školy... měla jsem slabikář a pastelky...


... a cvičební úbor.


Četla jsem dětské časopisy. Myslím, že Mateřídoušku jsem měla dokonce předplacenou, ale víc mě bavil Čtyřlístek, protože tam bylo víc obrázků než psaní... :)


A pamatuju si i korunky, které tehdy byly... občas jsem nějakou pětikorunku dostala, abych si mohla koupit něco dobrého, když jsem šla ze školy...


Tehdy mi ta pětikoruna skoro stačila i na takovouhle měsíční jízdenku na autobus. Takové tehdy byly jízdenky na autobus a na vlak...


... a takovými autobusy se jezdilo.


Přiznávám se, matně si pamatuju pouze ten typ autobusu vpravo. Ten vlevo je tam pouze pro ilustraci k mé otázce na závěr. Já v té době vyrůstala... můj anděl už nějakým takovým autobusem jezdil... jen nevím, jestli svou kariéru započal jako řidič erťáku nebo už ešelky... :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka