Francie renesanční

Renesance je uměleckým slohem trvajícím přibližně od 14. do 17. století a tato historická epocha je epochou raného novověku. Vyznačuje se mimojiné zesvětštěním, individualismem a návratem k antice.

Ve Francii v tomto slohu byly vystavěny desítky zámků v úkolí řeky Loiry.




Prvním, na který Vás zvu, je Chenonceau - po Versailles druhý nejnavštěvovanější zámek Francie. Stojí na místě původního vodního mlýna a byl vystavěn v letech 1513 - 1521 a v letech 1556 - 1559 byl mostními oblouky spojen v druhým břehem Loiry. Nádherný vodní zámek s krásnou zámeckou zahradou...


Chambord se pyšní označením největší zámek na Loiře. Byl postaven v letech 1519 - 1547. Je to zámek se snad sto věžičkami, na většině fotografií se tváří také jako vodní zámek, ale to je jen dílo fotografů - ve skutečnosti je kolem něj pouze vodní kanál.


Zámek Villandry je výjimečný především nádhernou zahradou. Na svém místě stojí již od roku 1536. Zajímavé je, že v zámeckých záhonech je častěji na okrasu pěstována zelenina než květy... přesto hold tamtím zahradníkům!


Na místě zámku Chaumont stál původně hrad, který byl na konci 15. století spálen a na jeho místě byl roku 1510 dostavěn tento zámek.


Město Valençay je proslulé kozím sýrem, ale vězte že i tam mají krásný zámek - již od roku 1540.


Zámek Cheverny, vystavěný v letech 1624 - 1630, je kuriozní tím, že v tamní oranžérii byla za války před fašisty skryta Mona Lisa. Je dokonale symetrický, jen ty stromy okolo mu to kazí...


To bylo jen několik z asi 120 zámků, které při řece Loiře stojí, řada z nich je zapsána na listině Světového dědictví UNESCO.


Opouštíme Loiru a blížíme se k Seině... Jižně od Paříže, u města Fontainebleau stojí stejnojmenný zámek, který je jedním z nejrozsáhlejších ve Francii. Historie sahá až do 12. století, ale svou současnou podobu má ze 16. století, kdy byl renesančně přestavěn. V historii zde byla umístěna Mona Lisa. Pro svou mimořádnou historickou hodnotu je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.


A poslední renesanční návštěva nás zavede do hlavního města. Louvre je nejvýznamější veřejnou budovou Paříže, je znám nejen jako budova, ale především díky uměleckým sbírkám, které skrývá - v současné době je významým evropským muzeem, kde je umístěna i již několikrát zmiňovaná Mona Lisa.


Všechna zmiňovaná místa najdete pod symbolem světle modré vlaječky na této mapě, vyjma Paříže, která má tradičně symbol modrého "balónku".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka