Dovolenkové výletování

Když jsem se Vás asi před čtrnácti dny ptala, kam na dovolenou, doporučen mi byl mimojiné Český ráj. Že je to ráj, s tím souhlasím. Jeli jsme tam tedy včera po obědě alespoň na výlet... a byli jsme tam fakt za chvilku. Už dlouho jsme chtěli jít do arboreta u Hrubé Skály, a tak jsme šli - arboretum Bukovina.



Arboretum to je takový lepší les. Spousta stromů různých druhů a různého zeměpisného původu, z nichž většina je popiskou, která tyto základní údaje obsahuje, vybavena. Arboretum Bukovina je malebný lesopark ležící při hlavní turistické stezce Českého ráje, tzv. Zlaté cestě a mám pocit, že toto místo je neprávem opomíjeno. O to větší klid však získávají návštěvnící, kteří zavítají buď cíleně nebo ze zvědavosti a nebo nalákání na ceduli "informační centrum - občertvení - čajovna"...


A právě pro ten zvláštní klid mám to místo moc ráda. Čas tam plyne úplně jinak, zvlášť, když vzhlédnete do korun stromů, které tam stojí i přes sto let, a svou mohutností to světu hrdě hlásí...


Při pěšinách jsou lavičky, takže je možné se do nekonečna kochat, ale hádám, že by Vás to jako mě hnalo dál a dál, abyste viděli, jaké další skvosty se tam nachází... a přitom byste hlavu obraceli pořád k nebi ohromeni tou velikostí.


Snažila jsem se alespoň něco z té krásy zachytit, ale foťte stromy v lese! Nejde to... musí se to prostě vidět! A nejen v samotném arboretu, ale i v okolí jsou stromy, které tam byly dovezeny z různých končin světa. Snad nejsnáz k rozpoznání je douglaska tisolistá ze Severní Ameriky - zarazí Vás jinakost tohoto jehličnanu a hlavně jeho velikost! Nevyfotitelná, ani jako detail kůry s pohledem do jeho jehličnatých výšin.

Mou srdeční záležitostí je liliovník tulipánokvětý...


Jak poetický je jeho název, takovou krásou oplývá. Je to vpodstatě obyčejný strom, který je však v době květu (což ale nemůžu žádat v srpnu, že?) takovým tulipánovníkem - na větvičkách jsou květy velikosti i podoby tulipánu. Nádhera!

Budu se tam na něj muset zajít podívat, až zase pokvete! Ale do té doby je možné obdivovat všechny krásy okolí - hruboskalské skalní město, zámek Hrubá Skála, hrad Valdštejn nebo Kopicův statek, u kterého je lesík plný do skály vytesaných reliéfů.

Opravdu je v Českém ráji moc hezky, jen je třeba mít na paměti...


Ha, to asi nepočítali s tím, že někdo po tom nebi tak prahne! :D

Ale to rozhodně nebyl důvod toho, že prý jsem dnes řídila jako šílenec, když jsme jeli do Mladé Boleslavi - pokoukat po městě, protože máme rádi města a bloudění po nich, a usoudili jsme, že příště půjdeme znovu a s foťákem, protože je to hezké město, které neskutečně kazí průmyslové zóny, kam se podíváte.

Pokoukat po městě a také trochu nakupovat...

Konečně se mi povedlo sehnat cestovní Monopoly! Jen nevím, k čemu mi budou, když na tu dovolenou už asi nepojedeme... ač já bych někam jela, jen na dva na tři dny, v tomhle počasí už by mě zase moc lákalo výletovat po andělském kraji, protože tam je to také ráj a nejen kvůli tomu, že tam žijí andělé. Sice andělský kraj tajím, ale kdo ví, jakou turistickou mapu mám na nočním stolku, ví i kde je ten kraj... je to ráj. A jistě je tam také nutné chodit opatrně.

Třeba někdy příště...

Co se ještě dneška týká, tak velmi veselý byl rozhovor s prodavačem v elektru, kde jsme si prohlíželi foťáky. Poslední dobou po foťácích hodně pokukuju a chtěla bych nějaký, který toho hodně zvládne, který bude hezky fotit makra a v neposlední řadě bude mít také výkonný zoom. 15x zdá se mi být ideální... :) Jakmile došla řeč na zoom, pan prodavač se takřka netaktně zeptal, na co takový zoom potřebujeme, co s ním budeme fotit... i napadlo mě jen, že asi něco jako takovéhle fotky (samozřejmě bez té záclony!)... :)))

Tak třeba někdy příště... v nějakém obchodě, kde prodavači budou více taktní... :)

Cestou domů opakovala se scéna ze včerejška. Ze zatáčky vyjel autobus značky Crossway, mávala jsem kolegovi (s tím rozdílem, že tohle byl jakýsi Mireček), ale také mi nezamával, protože měl prý co dělat, aby mi uhnul... :D

Ale ne! Fakt si nemyslím, že bych řídila špatně... a hlavně ne nebezpečně!

Začínám plácat nesmysly, tak raději už říkám "dobrou noc" těm, kteří půjdou spát, a "příjemnou zábavu" těm, kteří nebudou moct spát... :/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

V ničem něco

Zase

Jacques Prévert (do třetice) - Jak namalovat portrét ptáka